Pilav sa piletinom zapečen u rerni
Priprema
1…Na malo ulja prvo kratko propržiti kockice crnog luka, šargarepe i koren peršuna oko 5 minuta.
2. Zatim dodati isečene komade piletine, pa dinstati povremeno mešajući oko 10 minuta.
3. Nakon toga sipati malo vode oko 3 dl i dinstati sve zajedno 30 minuta.
4. Sada dodati opran pirinač i sve začine, pa sipati oko 6 dl vode i dobro izmešati. Kuvati poklopoljeno na tihoj vatri 30 minuta. Povremeno promešati i pred kraj ako je potrebno dodati još malo vode.
5. Sada prebaciti pilav u sud za pečenje, ili manji pleh, pa premazati sa prelivom od kisele pavlake, jaja i peršunovog lišća.
6. Staviti u rernu da se zapeče oko 20 minuta.
7. Poslužiti toplo uz salatu od paradajza, kupusa, ili uz zelenu salatu.
8. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-oko 800 g piletine, po želji
-3 glavice crnog luka
-3 šargarepe
-1 koren peršuna
-1,5 šolja pirinča ( šolja od 3 dl )
-2 ravne kašikice soli
-3 pune kašikice vegete
-pola kašikice bibera
-3 kašike ulja
-oko 3 dl vode za dinstanje mesa sa povrćem
-oko 6-8 dl vode za kuvanje pilava sa pirinčem
Preliv:
-1 čaša kisele pavlake
-1 jaje
-sitno seckano peršunovo lišće