Vasina torta sa čokoladnom glazurom
Priprema
1….Prvo belanca umutiti sa šećerom, pa dodati žumanca i sve umutiti u čvrstu penu. Zatim dodati brašno i mlevene orahe i limunovu koru, pa sve pažljivo izmešati sa varjačom.
2. Staviti da se peče na 200 stepeni u kalupu obloženim sa papirom za pečenje, ili tanko nauljenim i posutim sa malo brašna. Peći oko 20-25 minuta. Zatim kada se kora ohladi preseći na 3 dela.
3. Za fil prvo ugrejati mleko sa šećerom do ključanja, pa preliti orahe i izmešati. U vruće orahe odmah dodati margarin i čokoladu i sve otopiti mešajući. Na kraju dodati koru i sok od pomorandže i vanila šećer.
4. Sada žumanca izmešati sa šećerom penasto, pa na pari mešajući sve vreme kuvati oko 15 minuta i ostaviti da se prohladi.
5. Nakon toga spojiti smesu od oraha i smesu od žumanaca, pa fino izraditi penasto. Fil podeliti na 2 dela, pa filovati kore, koje pre toga preliti sa nekoliko kašika soka od pomorandže.
6. Gornju koru samo preliti sa sokom od pomorandže, pa zatim preliti sa čokoladnom glazurom. Čokoladu krupno izlomiti, pa dodati ulje i na pari mešajući istopiti. Ostaviti da se prohladi, pa preliti tortu.
7. Na kraju tortu ukrasiti sa umućenim člagom i mlevenim orasima, ili po želji.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za koru:
-10 jaja
-10 punih kašika šećera
-10 punih kašika mlevenih oraha
-4 pune kašike brašna
-malo rendane limunove kore
-oko 10 kašika soka od pomorandže za natapanje kora
Za fil od oraha, čokolade i pomorandže:
-1,5 dl mleka
-4 pune kašike šećera u prahu
-350 g mlevenih oraha
-250 g margarina
-100 g čokolade
-rendana kora od 1 pomorandže
-50 ml soka od pomorandže
-2 vanila šećera
Za fil od žumanaca:
-5 žumanaca
-4 pune kašike šećera u prahu
Za čokoladnu glazuru:
-200 g čokolade
-6 kašika ulja
Za dekoraciju:
-malo umućenog šlaga
-malo mlevenih oraha