Savršen pekmez od šljiva sa limunom bez konzervansa

Savršen pekmez od šljiva sa limunom bez konzervansa
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1….Prvo šljive oprati, pa izvaditi koštice. Iseći na manje komade i staviti u veću šerpu, pa dodati šećer i vanila šećer i dobro promešati.

2. Ostaviti da odstoje oko 1-2 sata da šljive puste soka.

3. Šljive staviti da se kuvaju u početku na jačoj vatri i povremeno mešati. Zatim kasnije kuvati na slabijoj srednjoj vatri i kuvati uz stalno mešanje.

4. Pekmez kuvati oko 1-1,5 sat i pola sata pred kraj kuvanja dodati limunov sok. Pekmez treba skroz da se zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada se povuče varjača.

5. U međuvremenu dok se pekmez kuva čiste tegle staviti u rernu i grejati na 100 stepeni 30 minuta.

6. Sada pekmez ostaviti da jako polako kuva i dok je još na vatri i ključa sipati u tople tegle i puniti ih do vrha.

7. Zatim teglu zatvoriti metalnim poklopcem i odmah okrenuti naopačke i tako ostaviti da odstoji 15 minuta.

8. Zatim tegle okrenuti i ostaviti da se ohlade, pa poređati na policu.

9. Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-4 kg očišćenih šljiva

-1 kg šećera

-4 vanila šećera

-ceđen sok od 3 limuna