Savršen pekmez od šljiva sa limunom bez konzervansa

Priprema
1….Prvo šljive oprati, pa izvaditi koštice. Iseći na manje komade i staviti u veću šerpu, pa dodati šećer i vanila šećer i dobro promešati.
2. Ostaviti da odstoje oko 1-2 sata da šljive puste soka.


3. Šljive staviti da se kuvaju u početku na jačoj vatri i povremeno mešati. Zatim kasnije kuvati na slabijoj srednjoj vatri i kuvati uz stalno mešanje.
4. Pekmez kuvati oko 1-1,5 sat i pola sata pred kraj kuvanja dodati limunov sok. Pekmez treba skroz da se zgusne, tako da se vidi dno šerpe kada se povuče varjača.
5. U međuvremenu dok se pekmez kuva čiste tegle staviti u rernu i grejati na 100 stepeni 30 minuta.


6. Sada pekmez ostaviti da jako polako kuva i dok je još na vatri i ključa sipati u tople tegle i puniti ih do vrha.
7. Zatim teglu zatvoriti metalnim poklopcem i odmah okrenuti naopačke i tako ostaviti da odstoji 15 minuta.
8. Zatim tegle okrenuti i ostaviti da se ohlade, pa poređati na policu.


9. Prijatno!
Korak po korak






Potrebni sastojci
-4 kg očišćenih šljiva
-1 kg šećera
-4 vanila šećera
-ceđen sok od 3 limuna