Najlepša torta sa prženim orasima i kokosom
Priprema
1…Prvo izmutiti čvrsto penasto sa mikserom smesu za piškotu od potrebnih sastojaka. Prvo belanca i šećer, pa u čvrstu penu dodati žumanca i zajedno mutiti. Na kraju ubaciti brašno i sa varjačom, blagim pokretima izmešati.
2. Sipati u kalup malo više od pola količine smese, koji je namazan sa margarinom i posut sa brašnom, ili obložen sa papirom.
3. U preostalu smesu dodati kakao u prahu i blago izmešati. Sipati u kalup preko žute smese i sa viljuškom kružnim pokretima izmešati zajedno obe smese. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
4. Kada se piškota izvadi i ohladi u potpunosti, preseći na 2 dela. Za prelivanje kora pripremiti 10 kašika sveže ceđene pomorandže.
5. Za žuti fil izmešati u manjoj činiji 2 pudinga od vanile sa šećerom, žumancima i sa brašnom, uz dodatak malo mleka, oduzetog od ukupne količine.
6. Ostatak mleka staviti da provri, pa onda sipati smesu sa pudingom i kuvati uz stalno mešanje nekoliko minuta da se zgusne. Skinuti posle sa vatre i ostaviti da se ohladi skroz, pokriti sa providnom folijom.
7. Sada izmešati margarin, šećer u prahu i malo žutog fila penasto. Zatim dodati sav žuti fil i penasto izraditi sa mikserom. Na kraju ubaciti pržene orahe, sitno seckane i rendanu koru od pomorandže i sve zajedno izmešati.
8. Za čokoladni fil skuvati puding od čokolade sa šećerom, pa u vruć dodati kokosovo brašno i izmešati. Ostaviti da se skroz ohladi, pa dodati margarin, šećer u prahu i rendanu koru od pomorandže i izmešati.
9. Sada filovati tortu, prvo staviti donju koru i preliti sa sokom od pomorandže ( 5 kašika ). Zatim rasporediti pola količine žutog fila i preko toga staviti čokoladni fil. Nakon toga ide druga kora, pa sok od pomorandže i druga polovina žutog fila.
10. Pripremiti čokoladnu glazuru, prvo istopiti čokoladu u malo mleka, pa skinuti i dodati margarin. izmešati i ostaviti da se dobro prohladi. Sipati preko žutog fila i posuti odmah sa krupno seckanim prženim orasima.
11. Ostaviti tortu u frižderu da se dobro ohladi i stegne.
12. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za smesu za piškotu: ( posle pečenja preseći na 2 dela )
-7 jaja
-7 punih kašika šećera
-7 punih kašika brašna
-u pola količine smese dodati 2 pune kašike kakaoa u prahu
-ukupno 10 kašika sveže ceđenog soka od pomorandže za prelivanje kora
Za žuti fil sa prženim orasima:
-1 l mleka
-2 pudinga od vanile
-8 punih kašika šećera
-3 vanila šećera
-3 žumanca
-2 pune kašike brašna
-200 g margarina, ili maslaca
-4 pune kašike šećera u prahu
-200 g prženih oraha, sitno seckanih
-rendana kora od 2 pomorandže
Za čokoladni fil sa kokosom:
-1 puding od čokolade
-4 dl mleka
-4 pune kašike šećera
-100 g kokosovog brašna
-80 g margarina
-2 pune kašike šećera u prahu
-rendana kora od jedne pomorandže