Domaći kompot od krušaka

Domaći kompot od krušaka
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1….Kruške oprati, očistiti od koštica, pa iseći na krupnije komade. Ako su kruške sitnije onda ih ostaviti cele, samo malo izdubiti sredinu.

2. Staviti ih u hladnu vodu u koju treba dodati limunov sok.

3. Sada skuvati sirup od vode, šećera, vanila šećera i soka od limuna. Sirup ostaviti da vri oko 3-4 minuta.

4. Nakon toga kruške staviti u čiste tegle, od ove količine se dobije oko 6 tegli. Zatim vruć sirup sipati u tegle i puniti do vrha. Tegle odmah zatvoriti sa metalnim poklopcem.

5. Sada uzeti dva duboka suda i na dno staviti krpu, pa preko nje staviti tegle. Sipati toliko vode da skoro cela tegla bude uronjena u vodu, a poklopci tegli da ostanu napolju.

6. Kada voda provri smanjiti temperaturu i kuvati u vodi koja tiho vri oko 20 minuta. Zatim isključiti šporet i ostaviti da se tegle ohlade u toj vodi.

7. Kada se kompot ohladi izvaditi iz vode i obrisati tegle.

8. Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 3 kg krušaka

-3 l vode

-750 g šećera

-4 vanila šećera

-ceđen sok od 2 limuna