Domaći kompot od krušaka
Priprema
1….Kruške oprati, očistiti od koštica, pa iseći na krupnije komade. Ako su kruške sitnije onda ih ostaviti cele, samo malo izdubiti sredinu.
2. Staviti ih u hladnu vodu u koju treba dodati limunov sok.
3. Sada skuvati sirup od vode, šećera, vanila šećera i soka od limuna. Sirup ostaviti da vri oko 3-4 minuta.
4. Nakon toga kruške staviti u čiste tegle, od ove količine se dobije oko 6 tegli. Zatim vruć sirup sipati u tegle i puniti do vrha. Tegle odmah zatvoriti sa metalnim poklopcem.
5. Sada uzeti dva duboka suda i na dno staviti krpu, pa preko nje staviti tegle. Sipati toliko vode da skoro cela tegla bude uronjena u vodu, a poklopci tegli da ostanu napolju.
6. Kada voda provri smanjiti temperaturu i kuvati u vodi koja tiho vri oko 20 minuta. Zatim isključiti šporet i ostaviti da se tegle ohlade u toj vodi.
7. Kada se kompot ohladi izvaditi iz vode i obrisati tegle.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 3 kg krušaka
-3 l vode
-750 g šećera
-4 vanila šećera
-ceđen sok od 2 limuna