Veoma ukusan čorbast pasulj sa dimljenom butkicom i slaninom

Priprema
1….Prvo pasulj preliti sa hladnom vodom i ostaviti da odstoji celu noć.
2. Zatim pasulj isprati, pa prebaciti ga u manji sud. Sipati samo toliko vode da pekrije pasulj i kada provri ostaviti da kuva 5 minuta. Nakon toga pasulj procediti i isprati sa toplom vodom.
3. Sada dimljeno meso oprati u toploj vodi, pa iseći na krupnije komade. Povrće takođe pripremiti i iseckati.
4. Nakon toga uzeti jedan veći sud, pa na malo ulja kratko propžiti crni i beli luk. Zatim u sud ubaciti iseckanu slaninu i butkicu, pa sve zajedno pržiti oko 5 minuta mešajući. Na kraju dodati pasulj i sve izmešati. Zatim naliti sa vodom, pa dodati so, vegetu, biber i malo čili paprike. Ostaviti da se kuva na tihoj vatri poklopljeno oko 2 sata.
5. Na kraju pripremiti zapršku, na tihoj vatri beli luk kratko propžiti na malo ulja, pa onda dodati brašno. Kratko pržiti sve vreme mešajući da brašno ostane svetle boje. Tada skinuti sa vatre i dodati crvenu papriku, pa dobro izmešati. Zatim zapršku preliti sa malo tečnosti iz pasulja, izmešati i sipati u čorbu. Kuvati još sa zaprškom 15 minuta.


6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-300 g pasulja ( belog, ili šarenog )
-oko 500 g dimljene butkice
-oko 200 g dimljene slanine
-3 kašike ulja
-1 veća glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-3 veće šargarepe
-2 korena peršuna
-1 ravna kašikica soli
-2 pune kašikice vegete
-malo bibera, po ukusu
-malo čili paprike
-oko 2 l vode
Za zapršku:
-1 čen belog luka
-3 kašike ulja, ili po potrebi
-1 ravna kašika brašna
-2 pune kašikice crvene paprike